Betaalbaar wonen

De woningmarkt is zeer dynamisch. De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen flink, terwijl veel mensen een betaalbare woning zoeken. Wie zich in de woningmarkt verdiept, ziet dat er tussen vraag en aanbod nog een fikse discrepantie bestaat. Dé uitdaging voor de komende jaren is het bouwen van haalbare en betaalbare woningen.

Eén van onze thema’s is ‘De inclusieve stad‘. Betaalbaar wonen is hiervan een onderdeel. Met betaalbaar bedoelen we bij AM dat diverse groepen perspectief hebben op een betaalbare woning, zoals mensen met een middeninkomen, ouderen en jongeren. AM werkt samen met gemeenten, woningcorporaties, kennisinstituten en marktpartijen aan oplossingen voor betaalbare woningen.

Als AM onderkenden we deze ontwikkeling al vroeg. Ruim tien jaar terug startten we bijvoorbeeld met de voorbereidingen van kleinere, betaalbare appartementen jongeren. De Studio in Amsterdam-West en Villa Mokum zijn voorbeelden die inmiddels al jaren voorzien in een grote behoefte. Ook in Eindhoven en Utrecht bouwen we specifiek voor deze doelgroep, in andere steden zijn we bezig met de voorbereidingen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat deze projecten veel verder gaan dan het realiseren van vastgoed. Het is denken vanuit de doelgroep. Met onze ervaring en kennis versnellen we de komende jaren om meer betaalbare woningen te bouwen, samen met andere partijen. In onze projecten voor morgen en overmorgen steken wij in op het mede ontwikkelen van betaalbare woningen. In de koop- of de huursector en eventueel als onderdeel van ons eigen woningfonds.


Laurierkwartier, Utrecht

Wonen als primaire levensbehoefte

Bij AM vinden we het heel belangrijk dat mensen toegang hebben tot betaalbare woningen. Wonen is immers een primaire levensbehoefte. Zonder een woning kunnen mensen de piramide van behoeften niet beklimmen:

Iedere verhuisbeweging is een volgende stap in het leven van mensen. Het betekent vooruitgang, groei en dus geluk. Wie zorgt voor doorstroming op de woningmarkt, zorgt dus voor geluk.

AM introduceerde enkele jaren terug ook de vernieuwende woonvorm Friends. Hierbij wonen meerdere mensen – vaak twee of drie – als ‘friends’ samen in één appartement. Met het Friends woonconcept realiseren we betaalbare woningen voor mensen die financieel wat minder beschikbaar hebben en toch in de stad kunnen wonen. De Friends-appartementen zijn gemiddeld zo’n 70 tot 75 m2. Iedere bewoner heeft in ieder geval een eigen slaapkamer. Vaak zijn de overige ruimten, zoals de keuken en soms de badkamer gemeenschappelijk.

Lees ook: “Doorschuiven Alstublieft”: bouwen voor doorstroming laat de verhuistrein rijden – AM | Inspiring space

Andere recente voorbeelden van het integreren van betaalbaar wonen in nieuwe ontwikkelingen zijn het Laurierkwartier in Utrecht en Stadsveteraan in Amsterdam. Bij oplevering van het Laurierkwartier zijn 69 van de 97 woningen aangeboden in het middenhuursegment met vooraf vastgestelde huren en een maximale huurprijsindexatie per jaar. De woningen vallen onder het Actieplan Middenhuur. Met dit plan zetten de gemeente Utrecht en verschillende marktpartijen, waaronder a.s.r. real estate en AM, zich in voor het verruimen van het aanbod middenhuurwoningen in Utrecht. De overige 28 eengezinswoningen worden verhuurd in de vrije sector.


Laurierkwartier, Utrecht

Stadsveteraan in het Amstelkwartier is een wooncomplex met 114 sociale huurwoningen voor vitale senioren in het Amsterdamse Amstelkwartier. Huurders wonen er zelfstandig of delen een woning met een of twee anderen, en beschikken over collectieve ruimten en gedeelde faciliteiten, zoals de kookstudio, tuinkamer en schitterende binnentuin. Volgens planning wordt het gebouw begin 2024 in gebruik genomen.


Stadsveteraan, Amsterdam

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024