Interview Inspired by #14 Placemaker Jeroen Laven

Beroep: Afdelingsmanager Wonen gemeente Den Haag, bestuurslid Placemaking Europe
Leeftijd: 52
Trots op: Hoe placemaking wordt omarmd in Den Haag
Key in placemaking is… Geef mensen niet alleen een mooie plek om te wonen of te verblijven, geef ze ook de kans om die plek nog beter te maken

 

Oorlog

“Ik ben een Rotterdammer. Mijn vader is geboren in de Tweede Wereldoorlog. Na het bombardement was er nog maar weinig van de stad over. ‘Je krijgt de stad niet cadeau,’ zei mijn vader altijd. Hij had een enorm verantwoordelijkheidsgevoel om de stad beter te maken. Mijn vader nam me vaak mee. Dan dwaalden we door de straten van Rotterdam. Soms tekeningen makend van hoe het eruit zag of hoe het eruit zou kunnen gaan zien. Eigenlijk is het er wel een beetje door mijn vader ingestampt.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

“Dat verantwoordelijkheidsgevoel om een stad beter te maken heb ik echt van hem overgenomen. Daardoor ben ik planologie gaan studeren en werk ik nu in de stedelijke ontwikkeling. Ik voel mij ook het meeste aangetrokken tot mensen die dit ook proberen. Er zijn zoveel mensen die van hun stad houden en ontzettend hard werken om haar te verbeteren. Placemaking is een tool om dit te realiseren. Ik vind dat elke stad deze initiatieven een plek zou moeten geven. Dat is eigenlijk wat ik al mijn hele carrière doe.”

Zwaan-kleef-aan

Toen ik afdelingsmanager Wonen in Den Haag werd, heb ik aangegeven dat ik  placemaking graag op de agenda wilde helpen zetten. Het gebeurde hier en daar al wel, maar het was niet altijd even zichtbaar. Ik ben gaan praten met verschillende partijen binnen en buiten de gemeente die zich met dit onderwerp bezighielden. We hebben samen – gesteund door het gemeentebestuur – een werkplan opgesteld om placemaking verder te laten groeien. Ik vind het zo leuk om te zien hoe het aanslaat bij iedereen. Het is een heel interessant zwaan-kleef-aan-effect. Placemaking wordt steeds meer omarmd in Den Haag en daar ben ik best trots op.”

Driestappenplan

“Het werkplan kent drie sporen: inspiratie, kennis en doen. De komende twee jaar gaan we op verschillende momenten verschillende placemakers laten vertellen wat ze doen. Tegelijkertijd gaan we aan de slag met het maken van een handboek van voorbeelden. Wat is het geheim achter het succes? Met deze kennis hopen wij dat mensen die zich op een of andere manier met placemaking bezighouden straks weten hoe ze het zelf kunnen gaan doen. Want dat is de derde stap, waar we ook parallel mee starten: uiteindelijk moeten we het gewoon met elkaar gaan doen!”

Informal ownership

“Placemaking moet niet iets van een gemeente of ontwikkelaar alleen zijn. Het moet nadrukkelijk iets zijn van mensen en organisaties die het zelf realiseren. Pas dan gebeurt er écht iets. Je kunt mensen een mooie plek geven om te wonen of werken, maar het is veel belangrijker om hen invloed te geven om die plek nog beter te maken. Hierdoor voelen zij zich mede verantwoordelijk voor hun buurt: Informal ownership. De gemeente kan hierin een belangrijke rol spelen door ervoor te zorgen dat mensen aan de slag kunnen. Het is ook belangrijk om ze daarbij vertrouwen te geven: volg hun passie en betrokkenheid en neem het niet van ze over.”

 

 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024