Schoterkwartier

Het is een gedurfde toevoeging aan de stad: een woontoren met een mix van onderin sociale huurwoningen en bovenin koopwoningen aan rivier het Spaarne. Omringd door grondgebonden woningen in de koopsector die zich enerzijds richten tot het Spaarne of anderzijds op het groene middengebied. AM ontwikkelt het Schoterkwartier in deze bijzondere programmatische mix en geeft daarmee veder vorm aan de ‘Inclusieve Stad’.

Ontwikkelen in de stad is vaak heel precies maatwerk. Schoterkwartier is daarop geen uitzondering. Op de plek van voormalige bedrijfsbebouwing voegt AM aan de rand van de binnenstad een kleinschalig woonmilieu toe dat voorziet in de grote vraag naar woningen die ook de Haarlemse woningmarkt kenmerkt. De start van de gebiedsontwikkeling was al bijzonder.  AM had hier in het verleden een positie verworven maar slaagde er vervolgens ook in om een gemeentelijke ontwikkelingscompetitie te winnen voor een aangrenzend terrein. Dit maakte het mogelijk het project substantieel te vergroten en zo meer woningen te realiseren. De locatie langs de Spaarndamseweg is gelegen op het grondgebied van de voormalige gemeente Schoten; een geliefde en plek in de stad, waar de oude dorpskern nog zichtbaar is.

In 2019 tekenden de gemeente Haarlem en AM de samenwerkingsovereenkomst om in het Schoterkwartier 142 woningen te realiseren. Daarbij legt AM tevens de openbare ruimte aan. Het woonprogramma doet recht aan de sociale diversiteit van de stad. 34 eengezinskoopwoningen worden gebouwd aan de Delistraat, 19 koopappartementen en 53 sociale huurappartementen krijgen een plek in de toren aan het Spaarne. Hieraan worden tevens 12 stadswoningen aan het water toegevoegd. Omdat Haarlem nog weinig torens kent, is veel aandacht besteed aan de situering van de woontoren, de alzijdigheid, de relatie met de omgeving (Bavo-kathedraal) en de gevolgen voor bezonning.

Tenslotte verrijzen 17 stadswoningen en 7 eengezinswoningen aan meer teruggelegen groene binnengebied. Voor ieder wat wils derhalve (en ieders portemonnee). De sociale huurwoningen ontwikkelt AM in samenwerking met woningcorporatie Elan wonen. Verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp zijn Klous + Brandjes architecten en Arons & Gelauff architecten.

Naast de inclusiviteit hecht AM veel waarde toe aan de duurzaamheid van de woningen. Optimale isolatie gaat samen met de toepassing van onder meer warmtepompen, vloerverwarming en zonnepanelen.

 

 

Ligging op de kaart

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024