AM | Inspiring space

Laurierkwartier

Hoge Weide is een van de deelgebieden van de Vinex-locatie Leidsche Rijn. Op het laatste beschikbare bouwveld waren tijdelijk een basisschool en bibliotheek gevestigd; deze hebben inmiddels een definitieve plek gevonden (respectievelijk in de wijk zelf en in het centrumgebied Leidsche Rijn). Daarmee kwam de invulling met woningbouw in beeld. De gemeente Utrecht vroeg marktpartijen om een visie te ontwikkelen rond thema’s als duurzaamheid, circulariteit en gezonde, groene verstedelijking. Het plan dat AM hiervoor ontwikkelde, kwam als winnaar uit de strijd. Het is een kloek stadsblok geworden, dat steeds een eigen gezicht toont langs de drie straten waardoor het blok wordt begrensd. Stedelijk langs de Laurierweg met appartementen, meer intiem met grondgebonden woningen langs de Kruidnagelweg en Kattenkruidweg.

Bij de ontwikkeling van Laurierkwartier stond van aanvang aan de toevoeging van middeldure huurwoningen centraal. Dit is een van de eerste projecten in Utrecht dat tot stand is gekomen nadat het ‘Actieplan Middenhuur’ in 2017 werd gepresenteerd. Belegger a.s.r. maakte al vroeg haar belangstelling voor dit project kenbaar en heeft op uitnodiging van AM meegedacht over ontwerp en uitvoering van de middeldure en vrije sector huurwoningen.

In totaal worden 50 appartementen en 47 grondgebonden huurwoningen gerealiseerd rondom een prachtige gemeenschappelijke binnentuin. De inrichting van de binnentuin zorgt ervoor dat het Laurierkwartier klimaatadaptief is: hier vindt waterberging plaats, wordt hittestress beperkt en biodiversiteit gestimuleerd. Ook dient de tuin als ontmoetingsplek voor de bewoners; hier is onder meer een kas voor gemeenschappelijk gebruik neergezet. Het parkeren vindt geclusterd plaats onder dekken die dienen als privé daktuinen en zo een aantrekkelijke buitenruimte vormen bij de grondgebonden woningen.

In het materiaalgebruik van zowel de woningen als de binnentuin speelt circulariteit een zeer belangrijke rol. Toegepaste materialen kunnen in de toekomst eenvoudig worden hergebruikt. Zo is bijvoorbeeld de traditionele metselwerkgevel in het Laurierkwartier gedeeltelijk circulair door het toepassen van een innovatief stapelsysteem.